logo

Utställningar

Permanenta utställningar

Mandrill

Zoologi

På Evolutionsmuseet Zoologi kan du förflytta dig mellan världens alla kontinenter, från polartrakterna till tropikerna.

Bland museets över 5000 utställda djur kan du till exempel möta näsapa, jättemyrslok, glasögonpingvin, älg, jättesalamander och pungdjävul. Skelett och anatomiska preparat berättar hur djuren ser ut inuti.

Djuren har samlats in från Linnés tid till i dag och antalet fortsätter att öka. Många djur är unika, och en del är utdöda.

Låt dig imponeras av jordens otroliga mångfald och glöm inte vår egen nordiska fauna!

Flygödlan Dorygnathus

Paleontologi

Paleontologi är läran om gammalt liv. Djur- och växtdelar finns bevarade som fossil, antingen förstenade eller som avtryck. De berättar om livets utveckling under jordens dramatiska historia.

På Evolutionsmuseet Paleontologi finns Nordens största samling av äkta dinosaurieskelett tillsammans med skelett av urtida fisködlor och svanödlor. Bland annat kan man se världens enda exemplar av den långhalsade dinosaurien Euhelopus zdanskyi.

Utställningarna innehåller även omfattande samlingar av fossila ryggradslösa djur som till exempel trilobiter, bläckfiskar, snäckor och koraller.

Homo habilis

Ursprung - en utställning om människans evolution

Möt dina äldsta förfäder på Evolutionsmuseet Paleontologi i en utställning på svenska och engelska.
Läs mera om utställningen!

Torbernit

Mineralogi

I mineralkabinettet visar vi våra anrika och vackra samlingar av mineral - jordens och planeternas fasta byggstenar. Här kan du också se meteoriter som berättar om solsystemets och jordens utveckling.