logo

Härifrån kommer Kinasamlingarna

Evolutionsmuseets unika samlingar från Kina kommer från många olika områden där sedimentära bergarter av olika tidsåldrar finns.

Dinosaurier (150 och 80 miljoner år sedan)

Evolutionsmuseets exemplar var några av de första dinosaurier som hittades i Kina. Vår sauropod Euhelopus zdanskyi är mest komplett och av anknäbbs-dinosaurien Tanius sinensis, en stegosaurus och en pansardinosaurie har vi flera skelettdelar. Ett flertal andra ryggradsdjur samlades också in från dessa lokaler, bl.a. sköldpaddor.

Hipparionfaunan (13-1,5 miljoner år sedan)

Hipparion är ett utdött släkte hästdjur med en stor mängd arter i både Eurasien och Nordamerika. Släktet har givit namn åt hela däggdjursfaunan som levde under tidsperioderna miocen till pleistocen.

Förutom hästdjur består däggdjursfaunan från Kina av kameler, elefanter, noshörningar, giraffer, och rovdjur som hyenor och sabeltandade kattdjur.

Zhoukoudian (ca. 410 000 - 670 000 år sedan)

Drakbensberget vid Zhoukoudian står på UNESCOs världsarvslista. Där hittades pekingmänniskan - Homo erectus. Från lokalen har vi tre tänder av Homo erectus och ett antal däggdjursfossil samlade av Uppsalaforskarna Otto Zdansky och Birger Bohlin.

Kinaäventyret
Otto Zdansky i Kina
Ett tempel åt fossilen
Kinalådorna
Fyndplatser i Kina Karta över fyndplatser för fossil i Kina. Klicka på bilden för en förstoring.