logo

Plattmasken Planocera reticulata

Planocera reticulata är en frilevande plattmask som finns i havet. Just de här är fångade utanför Japans kust av Sixten Bock 1914. Efter nästan hundra år i en burk med sprit har maskarna tappat sin färg. När de levde hade de ett fint mönster i olika bruna nyanser och kröp runt bland stenar och livnärde sig på musslor.

Uppe på huvudet har den ett par ögon. På bilden syns de som två små knölar på den vänstra masken, som visar maskens ovansida. På den högra masken, som visar undersidan, ser man munnen som är mitt på och den förgrenade tarmen. Bakom munnen är det två hål. Den främre är den hanliga könsöppningen och den bakre den honliga. Plattmaskar är tvåkönade. De saknar en kroppshåla med specialiserade organ för andning och cirkulation. Det är därför de är så platta, för att de andas genom huden.

Gruppen plattmaskar består av både parasiter som binnikemasken och frilevande icke parasitiska maskar som lever i vatten eller på land. Planocera reticulata och andra plattmaskar kan du se på Evolutionsmuseet Zoologi.

Se fler museiföremål från Evolutionsmuseet


Plattmasken Planocera reticulata

Klicka på bilden för en förstoring