logo

Nephila pilipes

Den vackra Nephila pilipes är en av världens största spindlar. Honans kropp blir uppåt 5 cm lång, och när hon sträcker ut benen kan hon bli 20 cm. Hanarna är betydligt mindre, bara 5-6 mm.

I skogar och trädgårdar i Asien och norra Australien kan man hitta honornas stora, ovala nät som sträcker sig mellan träd som står flera meter från varandra. Näten är effektiva insektsfällor. Hanarna brukar sitta i utkanten av honornas nät och äta insekter som fastnar där. Ibland trasslar småfåglar in sig i näten, men spindlarna äter dem inte.

Näten är vävda av ovanligt stadiga trådar och kan hålla i flera år. De är så hållbara att människor har virat ihop näten och använt dem som fiskeredskap. Fiskarna fastnar som på en klisterfälla.

När Nephila-honan ska lägga ägg firar hon ner sig till marken och gräver en grop som hon fyller med mjukt spindelsilke. Där lägger hon äggen och täcker över dem med jord och förna.

Det här exemplaret av Nephila pilipes samlades in på Java av Erik Nyman år 1897. Du kan se det på Evolutionsmuseet Zoologi.

Se fler museiföremål från Evolutionsmuseet


Nephila pilipes

Klicka på bilden för en förstoring