logo

Gorgonocephalus eucnemis

Gorgonocephalus eucnemis är en ormstjärna som lever på havsbotten. Ormstjärnor är släkt med sjöstjärnor, sjöborrar och sjögurkor och de tillhör alla gruppen tagghudingar. Ormstjärnan på bilden kommer från havet öster om Grönland.

Gorgonocephalus betyder gorgonhuvud. Gorgonerna var tre systrar i den grekiska mytologin som hade hår av slingrande giftormar och kunde förstena alla som såg dem i ögonen. Medusa var den farligaste av dem.

En vanlig sjöstjärna eller ormstjärna har fem armar. Det har den här också, men varje arm delar sig i två grenar, som i sin tur delar sig i två grenar, som i sin tur grenar sig tills hela djuret liknar ett medusahuvud.

Även om de förgrenade armarna liknar slingrande ormar är Gorgonocephalus en fredlig varelse. Den kryper omkring på botten och gömmer sig gärna bland svampdjur och mjuka koraller. När den vill äta kryper den upp ovanpå det högsta svampdjuret den hittar och fiskar med de buskiga armarna i vattnet ovanför sig. Små djur fastnar på armarna och förs ner mot munnen som sitter på ormstjärnans undersida.

Se fler museiföremål från Evolutionsmuseet


Gorgonocephalus eucnemis

Klicka på bilden för en förstoring