logo

Kinesiska fossil i Uppsala

Det välbevarade skelettet av Euhelopus zdanskyi är en del av en stor och vetenskapligt värdefull samling kinesiska fossil som finns på Evolutionsmuseet i Uppsala.

1914 reste den svenska geologen Johan Gunnar Andersson till Kina som rådgivare i gruvfrågor för kinesiska regeringen. I Kina såg han rika fossila lager som ingen tidigare hade studerat, och bestämde sig för att inleda ett långsiktig paleontologiskt samarbete mellan Sverige och Kina. Mycket av det fossila materialet skickades till Uppsala universitet, där Anderssons gode vän Carl Wiman var professor i paleontologi. En speciell Kinakommitté bildades för att hjälpa till med finansieringen, med stöd från bland annat dåvarande kronprinsen.

Således började Sverige-Kina-äventyret, som fortsatte fram till senare delen av 1930-talet. Resultatet blev att den största och finaste samlingen av kinesiska ryggradsfossil utanför Kina nu finns i Uppsala. Samlingen kallades Lagreliussamlingen efter en av de stora finansiärerna bakom Kinakommittén.

Museet på Norbyvägen 22 byggdes speciellt för att ställa ut och studera Kina-fossilen, och samlingen utgör den historiska och vetenskapliga basen för de paleontologiska samlingarna vid Uppsala universitet.


Euhelopus zdanskyi