logo

Unikt långhalsskelett kopieras

Just nu pågår en spännande verksamhet i Evolutionsmuseet paleontologi. Ett 12 meter långt dinosaurieskelett ska kopieras. Fyra japanska specialister samarbetar med museitekniker Pär Eriksson för att göra en exakt avgjutning av skelettet till Euhelopus zdanskyi, en dinosaurie från Kina.

Euhelopus zdanskyi tillhör en mycket sällsynt grupp asiatiska långhalsade dinosaurier. Hela skelett av dinosaurier är mycket ovanliga. Det skelett som finns på Evolutionsmuseet är det enda i världen av denna art som finns och det är näst intill komplett. 60 till 70 procent av det finns bevarat. Euhelopus-skelettet är ett av många världsunika föremål i museets samlingar.

Vi har ett internationellt åtagande att bevara våra samlingar för vetenskapen, men vi har också en uppgift att förklara för den svenska allmänheten varför vi har samlat och fortfarande samlar in naturhistoriska objekt. Avgjutningsprojektet hjälper oss att sätta fokus på vad vår verksamhet går ut på. Det är unikt i Sverige, då ingen har gjutit av ett dinosaurieskelett förut här.

Avgjutningen ska ge två kopior av skelettet. Den ena ska behållas på Evolutionsmuseet och den andra kommer att ställas ut på Fukui Prefectural Dinosaur Museum i Japan. Fukuimuseet har som mål att vara Asiens främsta dinosauriemuseum. De vill ha det bästa materialet i världen eller avgjutningar av det. Evolutionsmuseet är stolt över att kunna hjälpa till med detta.


2009-11-25


Skallen av Euhelopus zdanskyi
Konsten att kopiera en dinosaurie
Steg 1: formtillverkning
Steg 2: gjutning
Om Euhelopus zdanskyi
Hur såg den ut? När levde den? Vad kan skelettet lära oss?
Sauropoder, ödlefötterna
Euhelopus släktträd
Kinesiska fossil i Uppsala
Hur kom de hit?