logo

Blomboken - Bilder ur Olof Rudbecks stora botaniska verk. I tryck efter 300 år!

Karin Martinsson och Svengunnar Ryman med de 11 kvarvarande banden av Rudbecks Blomboken

Renässansmänniskan Olof Rudbeck d.ä., professor i medicin och kunnig i det mesta, ville avbilda världens alla växter - från det minsta ogräset på Uppsalaslätten till påfågelsliljan från Mexico. Det blev 6 000 växtporträtt i naturlig storlek. Utvalda delar av Blombokens rika flora kommer nu i tryck för första gången.

Agave americana

Arbetet med det monumentala floraverket påbörjades under 1670-talet. Rudbecks avsikt var att i tolv band avbilda växterna i träsnitt av naturlig storlek. Parallellt framställdes ett bildverk, Blomboken, som omfattar ca 3 500 färgplanscher i akvarell med uppskattningsvis 6 000 växter. Detta skulle användas som förlaga vid färgläggning av de svart/vita träsnitten. Som konstnärer engagerade Olof Rudbeck sina barn och studenter. Projektet tog en ände med förskräckelse under den stora stadsbranden i Uppsala 1702. I branden förstördes de flesta av de färdigskurna tryckstockarna och en stor del av de ark man redan hunnit trycka. 25 års arbete gick till spillo. Dock överlevde elva av Blombokens tolv delar katastrofen. Några månader efter branden dog Olof Rudbeck d.ä.

Krypopuntia, Opuntia humifusa

Sonen, Olof Rudbeck d.y., sålde senare bildverket till brukspatronen Charles de Geer på Leufsta bruk i Uppland där de förvarades under 250 år. De en till två decimeter tjocka volymerna av Blomboken har formatet 330x500 mm och är kända endast i ett original. De unika böckerna är en nationalskatt och 1985, när bildverket åter var till salu, köptes det in av Uppsala universitetsbibliotek med hjälp av särskilda statsmedel och enskilda donationer.

I slutet av 1990-talet började Karin Martinsson och Svengunnar Ryman att identifiera växterna i Blomboken. De långa, beskrivande växtnamnen, som finns skrivna i kanten på planscherna, översattes till moderna namn. Tack vare detta tidskrävande arbete har författarna kunnat sammanställa en utgåva av Blomboken som omfattar cirka 500 av de mest intressanta planscherna. Boken inleds med en rikt illustrerad berättelse om Rudbeck och de tecknare som sattes att avbilda världens alla växter.

Blomboken - Bilder ur Olof Rudbecks stora botaniska av Karin Martinsson och Svengunnar Ryman gavs ut av bokförlaget Prisma 2008.

Bjurzons pris 2010

Svengunnar Ryman och Karin Martinsson belönades i april 2010 med Bjurzons pris för populärvetenskaplig spridning av forskningsresultat för sitt arbete med Blomboken. Priset delas ut av Naturvetenskapliga studentsällskapet i Uppsala till förtjänt naturvetare som arbetat för att sprida naturvetenskaplig kunskap.